Allergenen

Wat zijn allergenen?

Allergenen zijn stofjes welke allergische reacties oproept bij mensen die daarvoor gevoelig zijn. Bij een voedselallergie worden antistoffen aangemaakt tegen eiwitdelen in bepaalde voedingsproducten. Allergische reacties komen op bepaalde producten vaker voor dan op andere producten. Uiteraard kunnen wij u hierover informeren. Neem gerust contact hier over op met ons.

Ei Allergie

ei

Kippeneieren zijn de meest gebruikte soorten eieren. Andere soorten zijn eendeneieren, ganzeneieren en kwarteleitjes. Het kan uitmaken of een ei rauw of gekookt wordt gegeten. Iemand die gekookt ei verdraagt kan wel reageren op rauw ei. Ook zijn er meer (heftige) reacties op eiwit dan op het eigeel. Eieren van andere soorten vogels bevatten eiwitten die vergelijkbaar zijn met die van kip. Deze kunnen dus ook allergische reacties geven. Consumptie van kip, kalkoen en ander gevogelte leidt nauwelijks tot reacties. Wie reageert op inhalatieallergenen van vogels kan ook reageren op het eten van eigeel. Dit is een kruisovergevoeligheid.

Gluten Allergie

Glutenovergevoeligheid is een veel voorkomende darmziekte. We noemen deze ziekte coeliakie. Het is géén allergische aandoening. In Nederland zijn 16.000 mensen met de diagnose coeliakie. Waarschijnlijk zijn er nog veel meer mensen met coeliakie, naar schatting ongeveer 160.000 mensen. De klachten worden namelijk niet altijd herkend. Coeliakie is geen allergie, maar een overgevoeligheid voor gluten. Er zijn daarom geen kruisreacties aanwezig.

Lupine allergie

lupine allergie

Lupinemeel wordt gemaakt van zaden van de blauwe lupine. Het heet ook wel ‘bonenmeel’. De voedingsmiddelenindustrie ziet lupinemeel als goed alternatief voor sojameel, dat vaak afkomstig is van genetisch gewijzigde soja. Lupine lijkt qua voedingsmiddel het meest op pinda’s. Het wordt de laatste jaren vaak gebruikt in voedingsmiddelen omdat het een goedkoop product is. Overgevoeligheid voor lupinemeel komt waarschijnlijk steeds vaker voor bij Nederlanders.Als u op lupine reageert, is er een verhoogde kans dat u ook op soja of pinda reageert, of op beiden. Veel gebruikt ter vervanging van amandelspijs

Melk Allergie

melk allergie

De reactie op koemelkeiwit ontstaat door het eten of drinken van een product dat koemelk bevat, of aanraking van een kapotte huid met koemelk. Bij de meest herkenbare vorm van koemelkallergie (IgE-gemedieerd) beschouwt je immuunsysteem de melkeiwitten als een indringer in plaats van een ongevaarlijk eiwit en valt deze met specifieke antistoffen aan. Deze allergische reactie kan mild, maar ook heftig verlopen.  Kinderen en volwassenen die zeer allergisch zijn voor koemelk kunnen al reageren op kleine sporen van melkeiwit (2 microgram). Er zijn ook nog andere vormen van koemelkallergie of -intolerantie die niet IgE-gemedieerd zijn. Een voorbeeld daarvan is FPIES, waarbij patiënten last hebben van heftig overgeven, diarree en vervolgens het risico lopen op uitdroging. Een ander ziektebeeld is eosinofiele oesofagitis (EoE), een ontstekingsreactie van de slokdarm. Niet IgE-gemedieerde vormen van koemelkallergie zijn moelijker te diagnosticeren. De kennis van een ervaren arts op dit gebied is noodzakelijk.

Verschil met lactose-intolerantie

Allergie voor koemelkeiwit wordt soms verward met lactose-intolerantie. Bij lactose-intolerantie kunnen je darmen lactose (melksuiker) niet goed verwerken. Het enzym  lactase is hiervoor in te kleine hoeveelheden aanwezig. Daardoor krijg je buikklachten bij het eten van melkproducten waar lactose in zit. Deze klachten zijn een opgeblazen gevoel, kramp of (schuimende) diarree. Een kleine hoeveelheid lactose verdeeld over de dag (denk aan 200 ml melk) wordt vaak wel verdragen.

Mosterd Allergie

mosterd allergie

Mosterd heeft als belangrijkste ingrediënt mosterdzaden. Er zijn verschillende typen mosterdzaden: witte/ gele, bruine en zwarte mosterd. Mosterdzaad wordt veel gebruikt in smaakmakers en sauzen en kan als verborgen ingrediënt ernstige allergische reacties veroorzaken. Zeker in fastfoodrestaurants is het erg oppassen geblazen, omdat mosterd onbedoeld in een gerecht kan zitten. In Nederland is mosterdallergie redelijk zeldzaam, maar in Frankrijk komt het vaak voor. Mosterdallergie kan samen voorkomen met allergie voor andere producten uit de mosterdfamilie, zoals: bloemkool, boerenkool, broccoli, knolraap, kool, koolraap, mierikswortel, mosterd, raap, radijs, spruitjes, tuinkers en waterkers.

Noten allergie

noten allergie

Er bestaan veel verschillende soorten noten. Wat ze met elkaar gemeen hebben is dat het vruchten van bomen zijn, bijvoorbeeld amandel, hazelnoot en walnoot. Noten zijn rijk aan olie en eiwitten.Een kokosnoot is geen noot, maar een vrucht. Pinda behoort niet tot deze groep en wordt apart besproken. Mensen die allergisch zijn voor één notensoort kunnen vaak ook niet tegen andere noten.

Pinda allergie

Pinda is een berucht en veel onderzocht allergeen. Een minimale hoeveelheid leidt bij sommige mensen al tot ernstige reacties. Ook lijkt pinda-allergie steeds vaker voor te komen. Om verstandig om te gaan met pinda’s verzamelden wij de belangrijkste informatie over pinda en pinda-allergie, zodat je goede afwegingen kunt maken voor je leven met pinda-allergie.

Schaaldieren allergie

schaaldieren

De groep schaaldieren omvat krab, garnalen en (rivier)kreeft. Wie allergisch reageert op schaaldieren, reageert ook vaak op weekdieren. Ongeveer 1% van de bevolking heeft een allergie voor vis of schaaldieren. Schaaldierallergie komt vrij vaak voor, het meest voor bij volwassenen. En vooral in regio’s waar veel schaaldieren worden gegeten. Na pinda’s en noten is het de meest voorkomende oorzaak van anafylaxie. Wie eenmaal een schaaldierallergie heeft, groeit er waarschijnlijk niet meer overheen.

Selderij Allergie

selderij allergie

Selderij kennen we als blad-, bleek- en knolselderij. Allergie voor selderij komt relatief veel voor bij mensen met voedselallergie. Sommigen reageren alleen op rauwe selderij, maar de meesten reageren ook op gekookte selderij. Het allergeen blijft stabiel na langdurige verhitting: meer dan 1 uur bij 100 graden. Selderij is een groente die deel uitmaakt van de schermbloemenfamilie. Het wordt zowel rauw als gekookt gegeten, of gedroogd als specerij in kruidenmixen.Selderij-allergie gaat vaak samen met berkenpollen- en bijvoetpollenallergie. Daarom spreken we ook wel van berken-bijvoet-selderij-syndroom. Allergie voor wortels en specerijen zijn andere bekende kruisreacties. Vooral de specerijen peterselie, koriander, komijn, anijs en peper.

Sesamzaad allergie

sesamzaad allergie

Sesamzaad wordt als hele zaadjes gegeten, bijvoorbeeld ter versiering van brood. De zaadjes bestaan voor ongeveer 50-60% uit olie. Ook wordt sesampasta en sesamolie uit de zaadjes gemaakt. Vooral in de afgelopen jaren is de consumptie sterk toegenomen.Duidelijke kruisreacties zijn aangetoond tussen sesamzaad- en maanzaadallergenen, en tussen sesamzaad, hazelnoot en rogge. Wanneer u allergisch bent voor sesamzaad heeft u ook kans op allergie voor de noten paranoot, amandel, walnoot en pistache.

Soja allergie

soja allergie

Soja behoort tot de peulvruchten en is een van de belangrijkste voedselallergenen. Sojabonen zijn rijk aan goed bruikbare eiwitten. Gedroogde sojabonen bevatten ongeveer 35% eiwit. Daarmee is het een goede en goedkope vleesvervanger. Soja wordt veel gebruikt in de voedingsmiddelenindustrie als structuurverbeteraar, sojalecithine als emulgator en ‘eiwitvuller’. Verder zijn er nog afgeleiden zoals sojaolie, sojameel en sojaconcentraat.Mensen die een overgevoeligheid hebben voor soja kunnen soms ook geen pinda’s verdragen. Ook kan het voorkomen dat mensen ook allergisch zijn voor andere peulvruchten, zoals erwten, linzen en bonen.

Vis Allergie

vis allergie

Consumptie van vis kan leiden tot angioedeem, maagdarmklachten, luchtwegklachten, huidklachten en anafylaxie. Vaak komt een combinatie van symptomen voor.Bij een visallergie reageren mensen vaak op meerdere vissoorten. Er treedt géén kruisreactie op met schelpdieren, inktvis, slakken of kaviaar. Natuurlijk kan iemand wel 2 afzonderlijke allergieën ontwikkelen voor bijvoorbeeld vis en voor schelpdieren. Iiemand met visallergie kan wel reageren op het eten van kikkerbillen.Soms wordt histaminevergiftiging door vis verward met visallergie. De symptomen zijn vergelijkbaar. De oorzaak is echter verschillend. Niet-verse vis kan histamine bevatten. Histamine is een stofje dat ook ontstaat bij allergische reacties. Bij een histaminevergiftiging is géén sprake van voedselallergie. Ingeblikte vis kan veel histamine bevatten, vooral tonijn en sardine.

Weekdieren allergie

weekdieren

Weekdieren zijn mosselen, oesters, inktvissen en slakken. Wie allergisch reageert op weekdieren, reageert ook vaak op schaaldieren.Binnen de groep weekdieren komen vaak kruisreacties voor. U heeft 75% kans om op meerdere weekdieren te reageren. Ook reacties op schaaldieren komen vaak voor in combinatie met weekdierallergie. Er bestaat ook een mogelijke kruisreactie met huisstofmijt.

Zwaveldioxide/sulfiet intolerantie

zwavel allergie

Zwafeldioxide/Sulfiet komt van nature in bepaalde producten voor, maar het kan ook aan levensmiddelen worden toegevoegd als conserveermiddel (E220 – E228). Het zorgt ervoor dat vlees en fruit niet bruin kleurt. Vooral in gedroogd fruit, wijn en mosselen kunnen hoge sulfietgehalten voorkomen. Let op: Sulfiet geeft géén allergische reactie, maar een intolerantiereactie. Een intolerantie voor sulfiet kan bij hiervoor gevoelige mensen een astma-aanval veroorzaken. Sulfiet vind je ook veel in salades.Omdat het om een niet-allergische reactie gaat, treden geen kruisreacties op. Het lichaam maakt geen specifieke antistoffen tegen sulfiet. Sulfietintolerantie is alleen door provocatie aan te tonen. Vaak reageren mensen die op sulfiet reageren ook op NSAID’s.

De informatie hebben wij verkregen via de site van voedselallergie.nl. Wenst u meer informatie raadpleeg hun site of neem contact op met ons!